Vad ska man göra med resten av sitt liv?

När utspringet är avklarat, de sista tonerna av Studentsången klingat ut och champagnen torkat in ordentligt i håret börjar de flesta så smått fundera på ”jaha – och nu då?” Valmöjligheterna är oändliga, och för många kan det kännas omöjligt att veta och välja vad man vill syssla med framöver. För att förenkla det hela något ska vi här gå igenom några av de alternativ som finns!

Plugga

bok på bord och äpple uppepåDetta är kanske det vanligaste alternativet, eftersom chansen att få drömjobbet är ganska liten med enbart gymnasiebetyg. Urvalet av utbildningar är mycket stort, du kan läsa till alltifrån läkare eller polis till lite mer udda yrken som skogsmästare eller hippolog. Längden på dessa utbildningar varierar, från ett år upp till fem-sex.  Du kan läsa mer om olika utbildningar på http://www.studeravidare.se/utbildningar/.

Arbeta

Många väljer att arbeta något eller några år efter studenten. Valet av yrke är då för det mesta inte det viktigaste, huvudsaken är att man tjänar pengar. En del gör det för att kunna flytta hemifrån, andra för att kunna resa bort en längre period. Arbeten kan man hitta antingen via Arbetsförmedlingen eller också via kontakter.

Studera ett språk!

Detta är självklart ett alternativ vi på Outdoorlingua vill förespråka lite extra. Att kunna ett annat språk än sitt modersmål öppnar som vi tidigare varit inne på här på sajten många dörrar, både socialt och karriärmässigt. I och med att många företag expanderar internationellt efterfrågas personer som kan flera olika språk. Och vill man till exempel flytta utomlands är det nästan ett måste att kunna det lokala språket. Visst kan man klara sig på engelskan, men vill man verkligen komma in i ett land, lära känna dess kultur och invånare behöver man kunna åtminstone grunderna i det inhemska språket.