Ungas språk lämnar många äldre som frågetecken

pexels-photo-246367Det har alltid varit vanligt att språk skiljer sig lite åt mellan olika generationer. Detta betyder att äldre kan ha svårt att förstå vad unga menar ibland med sitt sätt att prata på. På samma vis som unga kanske kan ha svårt att förstå varför äldre pratar så gammeldags eller seriöst. Det är en naturlig generationsfråga helt enkelt.

Men vikten av att förstå språk finns ändå kvar. Och det finns sätt för att bygga en slags brygga mellan dessa språkskiljaktigheter. En ny bok finns på marknaden. 

Precis som det ska vara

Vi får inte glömma att det är naturligt att språkbruket förändras i olika yngre generationer, och att det kanske inte är helt lätt för äldre att hänga med i dessa svängar. Det är precis som det ska vara. Men nu har en bok kommit ut som kan hjälpa till att skapa större förståelse i frågan, som heter ”Ungdomsvärldens uttryck – handbok för vuxna”.

Moderniteter ligger bakom förändrat språk

Författarna till boken berättar att det förr var så att slang och annorlunda språkbruk bildades lokalt, alltså i mindre byar eller kanske orter. Men nu är det i större utsträckning så att språket formas genom intressen och olika moderniteter som äldre skulle kunna kalla det. Språket är en effekt av nätet, sociala medier och spel. Dataspel har varit en föregångare till många uttryck som för äldre kan vara obegripliga, likaså förkortningar som man med fördelar använder sig av i chattkanaler och dylikt. Men tur är det väl ändå att de flesta ungdomar gärna förklarar vad olika uttryck betyder för de som undrar. Som äldre ska man ändå inte försöka hänga med i språkbruket om man inte gör det, det är något som ungdomarna skrattar åt, det menar i alla fall författarna till handboken på. Ett exempel på var språkbruket kan skilja sig är med ordet ofta:

”Det kan betyda hemskt många olika saker beroende på den som säger det, hur man står, himlar med ögonen, tonfallet när det sägs, aktuell situation”, säger författaren Louise Wester till Aftonbladet.