Få jobb efter studierna

Att studera och plugga utomlands ger bra förutsättningar för ett stabilt cv och rikt personligt brev sedan när man ska söka jobb – men hur gör du för att klara dig igenom arbetsintervjun med störst chans att få jobbet? Vi har bästa tipsen!

5345437-businesswoman-interviewing-male-candidate-for-jobHar du pluggat utomlands och nu är hemma igen för att söka jobb inom det område du har pluggat? Då finns en hel del smarta saker att trycka på under din arbetsintervju. Till exempel tipsar Metro om de tio vanligaste intervjufrågorna och vad du ska svara på dem. Bland annat tar man upp hur intervjuaren brukar inleda intervjun med kommentaren ”berätta lite om dig själv” och att detta är ett sätt för dem att öppna upp ko0nversationen. Men du ska också vara medveten om att denna fråga kan ställa till hela intervjun om du svarar fel. Därför kan det vara bra att ställa en motfråga i stil med ”absolut, är det mitt yrkesmässiga liv, eller bakgrund och intressen ni vill att jag börjar med?” annars är det lätt att man börjar prata om något som inte är relevant för intervjun – och då är det svårt att komma på banan igen. Så ställ en motfråga och styr i vilken riktning konversationen går på så vis!

Vilka fler frågor dyker vanligen upp på arbetsintervju?

Andra klassiska frågor som ofta dyker upp på arbetsintervjuer är: ”vad är dina styrkor/svagheter och varför ska vi anställa dig?” vilka är de två vanligaste frågorna på alla arbetsintervjuer och det finns en del saker som man bör svara på dessa.

Vad är dina styrkor/svagheter?
Här ska svaret vara förklarande när det kommer till att beskriva sina styrkor såsom att ”jag är social, på tillställningar minglar jag hellre än att stå och prata med personer jag redan känner”. På frågan om vad ens svagheter handlar det dock om att snurra till svaret så det både visar självinsikt och något positivt. Exempelvis kan man säga ”jag kan verka kontrollerande i vissa situationer, men det är för att jag är noggrann och vill att saker och ting ska bli så bra som möjligt”.

Varför ska vi anställa dig?
På denna fråga ska man förklara varför företaget gynnas av att anställa just dig och varför du passar så bra in i teamet. Ett tips är att ha läst på nga om företaget och sedan kombinera denna fakta med dig själv såsom ”ni är väldigt måna om att hålla utbildningar och informera, och jag ser en chans att utvecklas inom företaget”.