Coaching leder till bättre arbetsklimat

Arbete kan väldigt lätt stå stilla av att det är ett dåligt arbetsklimat på jobbet. Man kanske mår dåligt av att någon kollega inte kan sköta sig eller gör vad den ska, eller att gruppen helt enkelt inte fungerar särskilt bra ihop. Om arbetet inte fungerar bra blir företaget lidande i att man inte får saker och ting gjorda i tid, vilket inte är bra. I ett sådant läge behövs proffshjälp att reda ut oegentligheterna nämligen teamcoachning.

Under en teamcoachning samlar man gruppen som arbetar ihop till ett antal möten. Under dessa möten får man både prata men också göra olika samarbetsövningar för att delvis lära sig själv men också andra i hur arbetet kan förbättras i och med att man ska vara en tajt grupp som ska kunna fungera. Ofta handlar det om att man har missförstått varandra i olika situationer och uppfattat det hela helt olika. Därför ska man helst undvika att gå på hårt mot någon enskild i gruppen och anklaga den personen för en massa saker utan att personen får säga emot och ge sin del av historien. Vad man får av vinnande teamcoaching är att man får en samlad arbetsgrupp som blir mer villig att arbeta när de lärt känna varandra på ett mer betydelsefullt sätt.

– Människor vill ha och genomgå en förändring av något slag. De vill expandera sin verksamhet, gå upp eller ner i vikt. Men coachning – nej! Ingen är intresserad att göra jobbet som krävs av en klient. Man vill ju så klart slippa göra det som kan kännas trögt och jobbigt. Och visst! Fanns det en tablett som fixade förändringen till mig, skulle jag vara den första till att köpa den.

Andra typer av coachningar inom arbetet

Om det inte skulle räcka med teamcoachning kan man låta sin arbetsgrupp även prova på en massa andra nyttiga saker som att exempelvis gå någon rolig kurs tillsammans. Den kursen behöver inte ha med arbetet att göra alls, utan kan vara något man lägger till bara för skojs skull. Viktigt kan dock vara att då och då hitta på någon social sak att göra med sin arbetsgrupp som att gå och bowla, gå ut och ta en öl på stan eller varför inte äta en middag ihop eller resa på en weekendresa?