Att flytta utomlands med barnen

Att flytta utomlands är något som många väljer att göra. En vanlig anledning är att man antingen vill studera språket i det land man flyttar till eller att man har fått arbete utomlands. Självklart finns det de som flyttar till andra länder på grund av helt andra saker, som kärlek till exempel.

Något som dessutom har blivit allt vanligare är att hela barnfamiljer väljer att flytta utomlands. I många länder finns det idag ”Svenska skolan” där barnen kan gå och få undervisning på svenska, samtidigt som de dessutom har lektioner i språket i det land de nu bor. Att man inte kan göra långresor eller flytta utomlands bara för att man har barn är självklart helt fel, även om många verkar tro att den äventyrliga delen av livet är slut bara för att man fått barn. Det går faktiskt alldeles utmärkt både att resa och att bo utomlands även om man har ett eller flera barn.

•    Om ni vill att era barn ska få svensk undervisning så gäller det att kolla upp vad det finns för möjligheter för detta i det land eller den stad dit ni vill flytta. Om inte svenska skolan finns så finns det säkert någon privatskola eller privatlärare som undervisar barn på svenska.
•    Att ha saker som påminner om Sverige är viktigt för barn så att de inte helt tappar bort sitt tidigare liv eller varifrån de kommer. Man kanske vill ha med sig mycket fotografier från Sverige eller traditionella svenska leksaker till barnen. Dessa går till exempel att hitta på Dodde på internet. Där kan man dessutom beställa Svenska leksaker även om man bor utomlands.
•    Besök området där ni planerar att bo. Prata med grannar, invånare och Svenska ambassaden för att se vilka möjligheter som finns, om det är ett bra ställe för barn att växa upp och så vidare.

Hel enkelt: Lev och upplev men glöm inte att göra er research!